Siyatik Sinir Sıkışmasının Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Olur?
Vücudun en büyük sinirlerinden bir tanesi olan siyatik sinir bazı nedenlerden dolayı sıkışmasınden ötürü şiddetli ağrı, hissizlik ve kas güçsüzlüğü yapabilir.
İçindekiler
Siyatik Sinir Sıkışması
Siyatik sinir vücudumuzda bulunan en uzun sinir olup belimizin ortasından başlayıp, kalçalarımızdan geçerek dizlerimizin arka kısmından topuklaımıza kadar uzanan bölgedir. Bu sinirin zedelenmesi neticesinde siyatik ağrı oluşmaktadır. Siyatik sinir en sıklıkla disk kayması, yanlış iğnenin vurulması, omurga kemiğinde var olan daralma gibi nedenlerden dolayı sinirin sıkışmasına neden olacaktır. Bu etkilenmekte olan bacak kısmında şiddetli bir iltihaplanma ve şiddetli bir ağrı neden olacaktır. Zamanla da hissizliğe neden olur. Siyatik hastalığın belirtileri arasında omurganın lomber kısmından başlayan ve kalçalarınıza doğru yayılmakta olan ağrının zamanlar aynı düzlem içerisinde bacaklarda da hissedilmesi sonucunda siyatik ağrı denilmektedir. Bu ağrıyı sinir yolunun her tarafında hissetmek mümkün olacaktır.
Nasıl Hissedilir?
Ağrı çok hafif olacağı gibi şiddetli bir ağrınında görülmesi söz konusu olacaktır. Bazı kişilerde ağrı kendisini sarsıntı şeklinde gösterecekken bazı kişilerde ise elektrik çarpmasına benzemekte olan ağrılar görüşmektedir. Daha çok öksürürken ya da hapırma hapşurma gibi ani hareketler yapıldığı zaman daha da şiddetli bir şekilde ağrı kendisini gösterecektir. Bu hastalık genellikle vücudun tek bir tarafında hissedilmektedir.
İlerlemiş evrelerinde ise bacak boyunca hissizliğin olması söz konusu olacaktır. Karıncalanma olacağı gibi bu kişilerde kas güçsüzlüğününde görünmesi söz konusu olacaktır. Bacağın üst kısmında ağrı oluşuyorken alt kısmında uyuşukluğun olması görülmektedir.
Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?
Hafif seyreden siyatik ağrısının zamanla kaybolacağı bilinmektedir. Eğer ki zamanla yok olmayıp giderek şiddetlenen bir ağrı söz konusu olursa ve bu ağrı bir haftadan daha uzunca bir süre meydana geliyorsa o zaman bir ortopedi doktoruna görünmeniz gerekmektedir. Sırt kısmında ve bacak kısmında şiddetli bir ağrı, olan bacakta hissizliğin meydana gelmesi durumlarında ve kas güçsüzlüğünün olması durumlarında doktora gitmelisiniz. Ayrıca bu hastalığın bağırsak ve mesaneyi de çok etkilediğinden bu mesena ve bağırsaklarınızı kontrol edemiyorsanız da vakit kaybetmeden bir doktora gitmeniz gerekmektedir.
Hastalığı teşhis etmek için evinizde uygulayacak olduğunuz ufak bir test bulunmaktadır. Yere sırt üstü olacak şekilde uzanmalısınız. Bacaklarınızı kırmadan yukarıya doğru kaldırın. Eğer ki bacaklarınızı yukarıya kaldırdığınız zaman giderek artan bir ağrı meydana geliyorsa ve bunu ağrıyan bacağın her tarafında hissediyorsanız sizlerde de siyatik sinir sıkışması var demektir.
Tedavi
Doktor tarafından daha çok verilecek ilaçlar hastalığın iyileşmesini hızlandıracak ilaçlar olmaktadır. Bunlar genellikle antiinflamatuvar özelliğinde olan ilaçlar olduğu gibi asetaminofen isimli ilaçlarda çok faydası olmaktadır. Eğer ağrının ilerleyen zamanlarında ise tedavi etmek için hastaya kortizon enjeksiyonlarının da verilmesi söz konusu olacaktır. Hastaya cerrahi müdahale söz konusu olduğu zamanlarda siyatik sinirin ilk olarak nerede hasar gördüğü belirlenmelidir.
Bu bölgenin açılması sonucunda sinir tamirinin yapılması gerçekleşecektir. Sıkışan sinirler ve bölgeye yapışmakta olan sinirlerin tamirini yapmak gerekmektedir. Çevresinde bulunan birçok doku olacaktır. Bu dokuların serbest kalması işlemi yapılacak ve sinirin pozisyonunu değiştirmek sureti ile bir ameliyat uygulana bilir. Bu ameliyatlar genellikle çok iyi başarının elde edilmekte olduğu özel ameliyatlar olur.
Lazer Tedavisi
Eğer ki hastalık bölge içerisinde iğne vurulurken sinire denk gelmesi sonucunda bir hasar meydana gelmişse o zaman lazer tedavisi uygulanmaktadır. Lazer tedavisinin amacı bölgenin kan akışını hızlandırmak ve sinirleri güçlendirmektir. Var olan ağrı artık kronik bir hale gelmişse ağrıları iyileştirecektir. Bölgede ki dokunun zedelendiği için bu dokuların özel lazerler ile tedavisi yapılarak dokunun iyileşmesi sağlanacaktır. Eğer ki iltihaplanma ya da bölge içerisinde ödem oluşması sonucunda oluşan bir ağrı varsa bunların yok olması içinde kullanılacaktır.
Fizik Tedavi
Ağrıların giderek artması kişinin gündelik hayatında ciddi sorunların oluşmasına neden olacaktır. Bu durumda ise kişinin hekime görünmesi sonucunda bazı hareketler yapması ve bel ve bacak kısmında bulunan sinirlerin üzerinde bulunan hasarları önlemek için ve burada ki kasları güçlendirmek amacı ile ortopedi doktoru tarafından ön görülmesi sonucunda fizik tedavi alması söz konusu olacaktır. Bunun neticesinde kişinin kasları güçleşecek ve ağrısında azalma meydana gelecektir.