Skafoid Kırığı Ameliyat Süresi ve Fizik Tedavi

El bileğinin 8 kemikten oluşması nedeniyle bu kemikler içerisinde en önemlisi olan skafoid kemiğinin kırılması kişilerde çok ciddi sorunların olmasına neden olacaktır.

Kemiğin kırılmasının nedenleri arasında sıklıkla kişinin elinin üzerine düşmesi sonucunda var olan el bileği üzerinde ki 8 kemikten en önemlisi olan Skafoid kemiğinin kırılması sonucunda meydana gelecek olan ciddi yaralanmaların görülecek olduğu bir rahatsızlık türü olmaktadır. Bilek çevresinde bulunan kemiklerin hepsi karpal kemiklerdir. Kişilerin şiddetli bir şekilde elinin üzerine düşmesi sonucunda ortaya çıkacak olan ve şiddetli bir ağrının yaşanacak olduğu bir rahatsızlık türü olmaktadır. 

Belirtileri

Elin üzerine kişinin düşmesi sonucunda meydana gelecek olan Skafoid kemik kırığının mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu kırık belirtileri arasında el bileği üzerinde kişinin şiddetli olan ağrıları olacaktır. Bilek çevresi içerisinde morarma olacağı gibi bir miktar şişmenin de görüldüğü durumlar vardır. Bazı insanlarda Skafoid kırığı olduğu zamanlarda kişilerin belirtileri daha hafif olmaktadır. Bu kişilerde çatlak varsa eğer ki ağrı biraz daha hafif olacaktır. Bilek çevresi içerisinde geçmeyen ağrının olması nedeniyle kişi zor zamanlar geçirecektir. Ayrıca kişilerin her zaman için ellerini hareket ettirmekte zorluk çekecek ve kişilerin her hareketinde daha da artan bir ağrının olması söz konusu olacaktır. Skafoid kırığı meydana geldiği zamanlarda kişilerin sıklıkla tanısını koymak zor olmaktadır. Çekilecek röntgen filminde tanının konması için bazı kişilerde mümkün olmadığı zamanlarda belirtileri olması durumunda bilgisayarlı tomografinin çekilmesi gerekmektedir. Kişilerin bileğinde ki kırığı ve dokularda zarar olup olmadığını anlamak amacıyla MR çekilmesi de gerekecektir. Skafoid tanısı konulduktan sonra kişilere tedavisi yapılması gerekmektedir.

Tedavi edilmezse bir hastanın ağrıları her geçen gün ağrıyacak ve kemik yanlış bir şekilde kaynamasına neden olacaktır. 

Tedavisi

Eğer ki skafoid kırığınız varsa doktor tarafından bunun tedavi yöntemi için ameliyat edilmesi kararlaştırılabilir. Ameliyat sayesinde kişilerin kırık olan kemiği yeniden düzeltilecek ve iyileştirilmesi için kemiğe gerekli müdahalelerde yapılacaktır. Doktor bu ameliyatı sıklıkla lokal anestezi altında yapacak olsa da bazı hastalara genel anestezi verilecektir. Bu ameliyat işlemi açık bir kesi yapılarak gerçekleştirilecektir. Bu ameliyat eğer ki iç fiksasyon yöntemi kullanılıyorsa kemiği birbirine tutturmak amacı ile vida ya da bir takım metal implatların yapılması söz konusu olacaktır. Bu kemiğin sabitlenmesi için takılan vidalar kişilerin kemiği kaynayıncaya kadar kemik üzerinde kalmasına neden olacaktır. Cerrahinin yapılacak olduğu kemiğin kırıklığına bağlı olarak ameliyat işlemi yapılacaktır.

Kemiğe bazen tellerde konularak birbirine tutturulacaktır. Bu kesik bileğin ön kısmından ya da arkasından yapılacaktır. Kemiğin kırık durumuna bağlı olarak yerine cerrah karar verecektir. Vidalama işleminin gerçekleşebilmesi için her zaman büyük bir kesi yapılması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında ister cerrahi yöntem kullanılsın isterse kişi ameliyat edilmeksizin kırığı iyileştirilmeye çalışsın kişinin altı ay boyunca ya da doktorun söyleyeceği zamana kadar atel kullanması gerekmektedir. Bu tür kırıkların her zaman için yavaş iyileşme gösteren kırıklar olması bilinmektedir. Sizler de Kolunuzu bu süre zarfı içerisinde ağır taşımamaya özen göstermelisiniz. Yaralı koldan destek alarak ayağa kalmak yanlış bir hareket olacaktır. Sigara içimi her zaman için iyileştirmeyi geciktirecek bir etken olmaktadır. 

Fizik Tedavi

Fizik tedavi egzersizlerinin ilkini yaparken her zaman için ayakta dik durmanız gerekmektedir. Bacaklarınızı bir omuz genişliğinde açmalısınız. Elinizi dirsekten kırıp 90 derecelik bir açı haline getirmeniz gerekmektedir. Ardından elinizi yumruk yaparak yukarıya doğru kaldırın. İç yüzey her zaman içe doğru dönük durması gerekmektedir. Dik pozisyonda tuttuğunuz yumruğunuzu ileriye doğru hareket ettirmelisiniz. 10 saniye kadar tuttuktan hemen sonra başlangıç pozisyonuna dönerek hareketi 10 defa tekrar etmelisiniz.

Yine ayakta durmalısınız. Elinizi yukarı kaldırın. Bilek kısmınız dik durmasına dikkat etmelisiniz. Elinizi bilek çevresinden sadece hareket ettirin ve elinizi arkaya doğru gerin. Bu hareketi 10 saniye bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna dönerek 10 defa tekrar etmeniz gerekmektedir.

Elinizin havaya kaldırmalı ve dik durmasına çok dikkat etmelisiniz. Bilek kısmınızdan elinizi kırmalısınız ve öne doğru elinizi yatırmalısınız. Bütün parmaklarınızın birleştirin ve 10 saniye kadar bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna tekrardan dönün. 10 defa aynı hareketi tekrar etmeniz gerekmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle