Topuk Dikeni Neden Olur?

Topuğun alt kısmında bağ dokusunun sertleşmesi sonucunda ve bu bölümün aşırı zorlanması sonucunda topuğun çıkıntılı bir kemik oluşmasına topuk dikeni denilmektedir.

 Topuk Dikeni Nedir Neden Olur?

Günümüzde topuk ağrılarının ve ayak ağrılarının en çok neden olduğu hastalık topuk dikeni olmaktadır. Ayağın bağları düz bir şekilde durur. Sizler zorlama bir hareket yaptığınız zaman bu bağ dokusunda küçük yırtılamalar ya da kopmalar oluşacaktır. Tahriş olacağı gibi şişeceği de bilinmöektedir. Bunun sonucunda zaman içerisinde buranın iltihaplanması söz konusu olacak ve bu sert iltihap çıkıntılı bir kemiğin oluşması ile sonuçlanacaktır. Röntgen filmlerine bakıldığı zaman boyunun 1.5 santime kadar ulaştığı görülmektedir. Ve topuğa bir diken batmış gibi göründüğü için bu sivri çıkıntıya topuk dikeni adı verilmiştir. Topuk dikeni tek başına ağrı yapmayacaktır. Yanlarında bulunan kaslara ve dokulara tahriş olmasına neden olacaktır. Bu tahriş sonucunda bağ dokularında iltihaplanma meydana gelecektir. İşte bu iltihaplanma sonucunda da hastanın şiddetli ağrıları meydana gelecektir.

 Neden Olur?

Topuk dikeni ayağımızıdesteklemekte olan ligamentin aşınmasına neden olacaktır. Bu nedenle de şişme meydana gelebilir. Topuk dikeninin gerçekleşmesine neden olanlar ise şunlardır.

  •  Sürekli olarak ayaklarınıza yük binen sporlar yapıyorsanız burada ki bağların zedelenmesine neden olur. Bu nedenle de koşucularda daha sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlık olmaktadır.
  • Düz taban ayaklara sahipseniz sizlerde de görülme riski oldukça fazla olacaktır;
  • Sert yüzeylerde yürümek topuk dikenine davetiye çıkarmaktadır.
  • Özellikle de giyinmiş olduğumuz ayakkabı da sert zemin gibi sert bir ayakkabıysa oluşma riski artmaktadır;
  • Sürekli olarak ayak üzerinde durmak;
  • Kilolu olan kişilerde topuk dikeni görülme oranı zayıf olan kişilere oranla daha çok olmaktadır. Bunun nedeni ise bizi taşımakta olan ayaklarımıza her zaman için fazla yük binmesi nedeniyle topuk dikeni kilolu insanlarda görülmektedir;
  • Topuk dikeni oluşmasında giymekte olduğunuz ayakkabılar da son derece önemli olmaktadır.
  • Kalitesiz ve sert tabanı olan ayakkabılar giyinmesi kadar bayanlar tarafından yüksek topuklu giyilen ayakkabılarda son derece zararlı olmaktadır. 

 Tedavisi

Bazı kişilerde sadece ilaç ve egzersiz tedavisi olumlu yanıt veriyorken bazı kişilerde vermeyecektir. Bu nedenle de ayağınızı iyileştirmek istiyorsanız sizlerin de bu durumun daha da ilerlemesine neden olacak aktivitelerden kaçınmanız gerekmektedir. Özellkle koşmamalı ve sert yüzeylerde hareket etmemeniz gerekmektedir. Ağrıyı azaltmak istiyorsanız üzerine buz koymak her zaman için ise yarayacaktır. Ve ağrınız çok arttığı zamanlarda İbuprofen özelliği olan ağrı kesiciler doktor tarafından reçete edilecektir. Sizler de her zaman için tercih edecek olduğunuz ayakkabı türünün ortopedik olmasına dikkat etmelisiniz.

Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmalısınız. İlaç tedavisine yanıt vermeyen kişiler için geliştirilmiş olan ve günümüzde çok olumlu sonuçlar vermekte olan lazer tedavisi yapılabilir. Bu biraz maliyetli olması nedeniyle çoğu kişi yaptıramamaktadır.

Her ne kadar yan etkileri çok fazla olsa da en çok fayda sağlayan ilaç kortizon iğnesi olmaktadır. Kortizon iğnesi ile de fayda görmeyen ve bu şikayetleri yaklaşık olarak dokuz ay ile bir yıldır devam etmekte olan kişilerin yapacağı tek şey kendilerine iyi bir ortopedi uzmanı bulmak olacaktır. Çünkü ameliyat olmazsanız burada ki ağrılarınız her geçen gün daha da artacaktır.

 Egzersizler

Hastanın her zaman için doktor tarafından verilen ilaçlara ek olarak egzersiz yapması da gerekmektedir. Özellikle de sarı kantaron yağı kullanarak ayağına masaj yapması son derece önemli olacaktır. Eğer ki kendi ayağına masaj yapamıyorsa o zaman bir tenis topundan yardım almalıdır. Tenis topunu ayağınızın tam orta kısmına koyun ve hafif bir güç uygulayıp bastırarak sizler de ileri geri hareketler yapın. Bu hareket topuğunuza ve ayağınıza masaj yapmış kadar sizleri rahatlamanızı sağlayacaktır.

Egzersizler arasında en çok yapmanız gereken elinize bir havlu almak olacaktır. Ayaklarınızı öne doğru uzatarak oturun. Ayaklarınızın ortasına havluyu geçirin ve gerin. Bu hareket son derece faydalı olan bir hareket olmaktadır. Fakat yapılırken diz kapaklarının kırılmamasına da çok özen göstermeniz gerekmektedir.

Bir diğer hareket ise ayakta durun ve ayaklarınızı bir omuz büyüklüğünde açmalısınız. Ellerinizi öne doğru düz bir şekilde uzatın. Dizlerinizi kırın ve yere doğru çömelin. Bu hareketi yaparken yer tabanı ile birleşik olan ayaklarınızı asla kıpırdatmamanız özellikle de topuklarınızı oynatmamanız çok önemli olmaktadır.

Topuk dikeni olan ayağınızı diğer ayağınızın üzerine alın ve parmaklarınızla ayak parmaklarınızı ileriye doğru gerin. 10 saniye kadar bekleyin ve bırakın bu hareketi günde 30 defa yapmak topuk dikeni yaşamakta olan kişilere son derece faydalı olacaktır.

Bu hareketlere rağmen sizlerde bir iyileşme görülmüyorsa o zaman fizyoterapistten randevu alarak onun eşliğinde hareketler yapmanız sizin faydanıza olacaktır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle