Erkeklerde Osteoporoz Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?
https://www.nhs.uk/conditions/osteoporosis/causes/Kemiklerin üzerinde küçük delikler olmaktadır. Yaşın ilerlemesi sonucunda bu kemiklergenişler ve süngerimsi bir hal alarak kemiklerde yumuşama oluşur. Bunun sonucunda da kemikler de kırılma riski artar.
İçindekiler
Erkeklerde Kemik Erimesi
Daha sıklıkla kadınlarda görülen kemik erimesi belli bir yaştan sonra erkeklerde de görülmektedir. Kemik erimesi kemiklerimizin daha az yoğunlukta olmasına ve daha kırılgan bir yapının olmasına sebep olacaktır. Bazı kişiler bu konuda risk altında olmaktadır. İnsanlarda kemikler yetişkinlik çağı olan 20’li yaşlarda yoğun bir şekilde artmaktadır. Daha çok 35 yaşına kadar sağlam bir kütle içerisinde olurlar. 35 yaş sonrasında ise kemik yoğunluğu giderek kütlesini kaybetmeye başlayacaktır. Bu durum herkeste meydana gelecektir. Fakat daha çok 35 yaştan sonra oluşan kişilerin kemik yoğunluğunda kaybetmesi sonucunda kemik erimesinin gelişmesi hızlanacaktır. Bu durum da her zaman için kemiklerde kırılma riskinin olduğu anlamına gelecektir.
Nedenleri
Erkeklerde yaşın ilerlemesi ile bilinen kemik erimesinin tam olarak nedeni günümüz koşullarında bilinmemektedir. Erkek hormonu olan testosteronun hormonu ile bir bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Bu kemiklerin daha da sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır.
Erkeklerin yaşının ilerlemesi sonucunda yaşla ilgili olarak testosteron hormonunu üretme konusunda azalma olması durumunda kemik erimesi de başladığı düşünülmektedir. Erkeklerin bu testesteron hormonunun azalmasına neden olanlar arasında kortikosteroid tarzında ilaçların kullanımı, alkol tüketmek, Hipogonadizmin neden olduğu da düüşünülmektedir.
Risk Faktörleri
Vücut içerisinde bulunan birçok hormonun kemik döngüsünu yakından etkileyeceği bilinmektedir. Eğer ki hormonları üreten bezleriniz hızlı bir şekilde çalışıyorsa sizlerin de kemik erimesine yakalanma riskiniz bir hayli fazla olmaktadır. Özellikle de hipertirodizm adı verilen aşırı aktif olan tiroid bezleri bu rahatsızlığı tetiklemesi ile bilinmektedir. Adrenalin bezlerinde var olan bozuklukları, az miktarda östrojen seviyesi ve testosteron hormonu salgılanması, hipofiz bezi bozukluklarının olması, hiperparatirodizm paratiroid bezlerinin aşırı çalışması sonucunda meydana gelebilir. Osteoporoz ve buna bağlı olarak kemik kırıklarının riski şu gruplarda daha çok görülmektedir:
- Ailesinde kemik erimesi yaşayan kişilerde;
- Kalça kırığı yaşamakta olan kişiler;
- Beden Kitle İndeksi 19 ya da daha az olan kişiler;
- Kemik kütle direncini yakından etkileyecek ilaçları kullanması;
- Yeme bozukluklarının meydana gelmesi;
- İltihaplı eklem romatizma hastalığı geçirenler;
- Çölyak hastalığı;
- Meme kanseri;
- Prostat kanseri;
- Hareketsiz kalma.
Tedavisi
Kemik erimesini tedavi etmek için ve hastada olan kırıkların oluşmasını önlemek için ilaçları kullanması gerekmektedir. Kişi yaşlanmaya başladıkça düşme oranı da kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle de düşme esnasında kırıkların oluşmaması için kişinin dikkatli hareket etmesi gerekmektedir. Kemik erimesi daha çok kalsiyum eksikliğinden kaynaklanacağı gibi aynı zamanda da D vitamin eksikliği yaşaması sonucunda da kişilerde görülmesi söz konusu olacaktır. Özellikle de yaz mevsimi olduğu zaman güneşlenmek kemiklerinizin güçlenmesi için önemli olan D vitamini almanızı sağlayacaktır.
Kemik erimesini tedavi etmek için doktor tarafından bir takım ilaçlar ve de vitaminler sizlere vereceği gibi kalsiyum eksikliğinizi gidermek için kalsiyum vermesi de söz konusu olacaktır. Bu ilaçlar Bifosfanatlar grubunda olan özel ilaçlardır. Düştüğünüz zaman ya da bir yere çarpmanız neticesinde kemiklerinizin yoğunluğunu koruyacak ve herhangi bir kırık ya da çatlak oluşmasını engelleyecek ilaçlar grubundadır.
Stronsiyum ranelatı kullanılan ilaçlar arasında son derece önemli bir yere sagip olmaktadır. Hem kemikleri parçalamakta olan eski hücrelerin hem de yeni kemik oluşturmak için faydalı olan hücreler üzerinde etkili olmaktadır. Su içerisine atılarak kullanılan tabletler şeklinde satılmaktadır.
Kişiye bol miktarda Kalsiyum ve D vitamini takviyeleri yapılması gerekmektedir. Kalsiyum kemikte bulunan mineraller açısından son derece önemli olmaktadır. D vitamini ise kemiklerin güçlenmesi konusunda son derece önemlidir. Bu vitamin daha çok güneş ışınlarında olmaktadır ve kemiklere de aşırı bir şekilde faydası olması ile bilinmektedir.