Kemik Erimesi Hastalığında Kullanılan İğneler Hangiileridir
Yaşın ilerlemesi sonucunda hem kadınlarda hem de erkeklerde kemik erimesi görülmektedir. Kemik erimesi ciddi kırıklara meydan olacaktır.
Kemik Erimesinde Kullanılan İğneler
Kadınlarda 50’li yaşlardan sonra, erkeklerde ise 70 yaşından sonra kemik erimesi yani Osteoporoz görülme olasılığı çok yüksek olmaktadır. Kemiklerimiz üzerinde küçük gözenekler vardır. Zamanla insanın yaşı ilerlediği zaman bu kemik üzerinde bulunan gözeneklerde genişlemeler olur. Bunun sonucunda da kemik kalsiyum ve D vitamin eksikliğinden dolayı kemiklerde süngerimsi bir hal alır ve yumuşama görülür. Bunun sonucunda kişinin bir travma geçirmesi sonucunda, ani bir hareket yapması sonucunda kemiklerinde kolaylıkla kırılmalar meydana gelecektir. Doktor tarafından kemik kaybını önlemek amacı ile bir takım ilaçlar reçete edilecektir. Bu ilaçlar tablet olacağı gibi aynı zamanda iğne olanları da mevcuttur.
Kemik erimesi teşhisi konulmuş bir hastanın hayatı boyunca uyması gereken ve dikkat etmesi gereken kurallar olmaktadır. Tek başına ilaç ve iğne tedavisi yeterli kalmayacaktır. Bol bol güneşlenerek D vitamini alması şart olacaktır. Kendisini yormayaak ve kemiklerine zarar vermeyecek egzersizler yapması gerekmektedir. Hastanın düşmemesi için yürümesinde zorluk çekiyorsa baston yardımı ile yürümelidir. Hastanın düşmemesi gerekmektedir. Yeterli düzeyde kemikleri güçlendirecek kalsiyum içeren ve omega-3 bakımından zengin olan gıdalar tüketmesi gerekmektedir.
Kullanılan İğneler
CALCIUM PICKEN %10 10 ml 5 ampül: Kemik yumuşaması hastalığında kullanılan normal reçete ile satılan kalsiyum grubunda bir iğne olmaktadır. Vücudunda kalsiyum eksikliği yaşamakta olan kişilerin alması gereken bir ilaç olmaktadır. Çok sık olmasa da yan etkiler gözlemlenmektedir. Kişinin şişkinlik hissinin oluşması ve ishal gibi durumlar olmaktadır. Bu nedenle kişi bu iğneyi vuruluyorken bol miktarda su alması şart olacaktır.
DEVIT-3 1 ml 1 ampül: D vitamin eksikliği yaşamakta olan kişilerin bu rahatsızlığı önlemesi amacı ile kullanılan bir iğne olmaktadır. D vitamini kemiklerimizi doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle de kemiklerde gelişen bir takım rahatsızlıkları önlemek için kullanılmaktadır. Daha çok menopoz sonrası kemik erimesi yaşayan kadınlara doktor tarafından reçete edilmektedir. Hastalıkta çok sık olmasa da bazı yan etkiler görülmektedir. Bunların başında hafif ateş ya da mide bulantısı görülmesi olağandır. İlaç istenirse enjekte edileceği gibi aynı zamanda da ampül içerisinde ki sıvı bir ekmeğe sürülerek te yenebilir.
ACLASTA 5mg/100 ml IV : Osteoporozu olan hem kadınlarda hem de erkeklerde kemik kırılmasını önlemek amacı ile kullanılmaktadır. Kişinin vücudunda kalça kırığı olması sonucunda buna bağlı olarak iyileşmenin sağlanması ve tekrardan oluşmasını engellemek amacı ile kullanılmaktadır. Kemik gücü kaybı yaşamakta olan hastaların kullanacağı gibi aynı zamanda kemiklerde paget hastalığı yaşamakta olan kişilerin de kullanması doktor tarafından önerilebilir. Bu ilaç sayesinde bir kere oluşan kırığın bir daha oluşmasını önleyecektir. Bazı kişilerde yüksek ateş yapmaktadır.
SEMPRIBAN 3 mg/3 ml IV : Kemik yumuşaması yaşamış olan kişilerde kırık olmasını önlemek amacı ile özellikle de osteoporoz tedavisinde kullanılan bir iğne olmaktadır. Hasta bu iğneyi kullanıyorken yanında da kalsiyum ve D vitaminini alması son derece önemli olmaktadır. Kişinin ciddi kemik erimesi olması sonucunda kırık riski artacağından bu hastalara reçete edilecektir. Menopoz sonrası kadınların kemiklerinin incelmemesi için kullanılan bir iğnedir.
ZOMETA IV Flakon: Kişinin kemiklerinde incelme ve yumuşama görülmesi sonucunda doktor tarafından reçete edilebilecek bir ilaçtır. Yapılan araştırmalarda yan etkilerinin hem hafif hem de geçici olduğu görülmektedir. Çk az kişide kemik ağrısının oluşmasına ve orta derece de ateş görülmüştür.
Protelos 2 Gr: Reçete ile satılan ilaçlar grubunda olmaktadır. Vertebral kalça kırıklarının riskini azaltarak kişinin gündelik hayatı içerisinde kemiklerinin güçlenmesi amacı ile kullanılan bir ilaç türü olmaktadır.
Kaynaklar
- https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000502.htm
- https://nos.org.uk/about-osteoporosis/treating-osteoporosis/osteoporosis-drugs/
- https://www.nof.org/patients/treatment/medicationadherence/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/in-depth/osteoporosis-treatment/art-20046869
- https://www.novartis.com.tr/sites/www.novartis.com.tr/files/Zometa_KT_07.04.2017.pdf