Gut Hastalığı Nedir ve Nasıl Geçer?
ürik asitlerin eklem üzerinde birikmesi sonucunda iltihaplanır ve gut hastalığı meydana gelir
Gut Hastalığı Nasıl Geçer?
Gut hastalığı daha çok erkeklerde görüldüğü bilinmektedir. Ayak baş parmağında ve tarak kemiğinin olduğu eklem üzerinde görülmektedir. Gut hastalarının hemen hemen yarısının ayaklarda ortaya çıkmaktadır. Gut hastalığının oluşmasında ki en önemli neden kanda bulunan ürik asitin çok yüksek olmasıdır. Ürik asit böbrekler tarafından süzülmeyip kanda kaldığı zaman kristalleşmeye başlar ve eklemlerde birikmeye başlayacaktır. Bazı zamanlarda tendonlarda da görülmektedir. Gut hastalığının belirtileri arasında baş parmakta oluşan kızarıklık ve şişlik olmaktadır.Bu hastalığın oluşmasında en büyük neden alkol ve çok fazla proteinli gıdalar tüketilmesi olarak adlandırılmaktadır. Kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri tüketmekte olan kişilerde bir hayli fazlaca görülmektedir.
Hastalığın oluşumu
Hastalık bir kere yaşandığı zaman daha sonralarında da eğer ki hasta kendisine dikkat etmediği durumlarda tekrarlama ihtimalinin çok fazla olduğunu bilmelisiniz. Atak dönemleri olduğu zaman zonklar tarzda bir ağrı oluşacaktır. Ve giderek artan bu ağrı nedeniyle ayakta hassasiyet oluşacaktır. Kişinin ayağını hareket ettirmede güçlümk çekeceği de bilinmektedir. Alkol tüketmekte olan özellikle de bira içen kişilerde gut atağının tekrarlama ihtimalinin çok fazla olduğunu bilmelisiniz.
Gut hastalarının mutlaka ne ile beslenmesi gerektiği hastaya anlatılması gerekmektedir. Diyette olması ve proteinli besinlerden her zaman için uzak durması hastalığın atak dönemine girmemesine neden olacaktır. Her gün en az iki litre su tüketiminin de gerektiği konusunda bilgilendirmeliyiz. Ağrı çoğaldığı zamanlarda bu ağrıyı dindirmek için buz koyabilirsiniz.
Hastalık nasıl geçer?
hastalığın tedavisinde ki ilk amacın her zaman için ortaya çıkacak olan atakları hafif bir şekilde kişinin geçirmesini sağlamak olacaktır. Doktor tarafından verilecek ilaçlar her zaman için ürik asit düzeyini düşürmek amacı ile verilmekte olan ilaçlardır. Bu atakları önlemek için sizler de yediklerinize ve de içtiklerinize çok dikkat etmelisiniz. Kesinlikle kırmızı et tüketmemeniz gerekmektedir. Çünkü kırmızı et içerisinde fazlasıyla ürik asit olması nedeniyle atağı tetikleyecektir. Ağrının üzerine çarşaf bile değse kişinin ağrısı çok fazla olacaktır. Bu nedenle de ağrıyan eklemin üzerine sizler de buz koyduğunuz zaman ağrının azaldığını göreceksiniz.
Her zaman için ürik asitin yükselmesi bu hastalığın olmasına neden olacağı gibi düşmesi de bu hastalığın olmayacağı anlamına gelmektedir. Gut hastalığı eğer ki yakalandığınız zaman bunu tedavi edecek herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Bu nedenle de hastanın her zaman için kendi önlemini alması gerekmektedir. Sizlerin de özellikle ailenizde gut hastalığı teşhisi konulmuş birinci dereceden bir akrabanız varsa o zaman genlerden dolayı size de geçmesi olağandır. Bu nedenle de sizler daha dikkatli olmanız gerekmektedir. Alkol tüketmeyin özellikle de bira gut hastalığının oluşmasında çok önemlidir. Sürekli olarak kırmızı et yememeniz gerekmektedir. Sürekli olarak bakliyat tüketmemelisiniz. Her zaman için öpünlerinizin az olmasına ve sebze ağırlıklı olmasına özen göstermelisiniz.
Gut hastalığına yakalandığınız zaman sizlerin bakımınızı da çok iyi yapmanız gerektiği konusunda bilgilendirmek isteriz. Özellikle de doktor tarafından verilmiş olan iğneleri her zaman için zamanında yapmanız gerekmektedir. Gut hastalığına yakalanmış olan kişilerin ağrısını aldığı ilaçlar dindirmediği zaman doktor tarafından verilmiş olan iğneleri tam zamanında yaptırmanız ağrınızın dinmesi konusunda daha da yeterli olacaktır. Unutmayın ki gut hastalığının atak sırasında kullanılacak olan ilaçlarını doktor vermediği zaman kullanmamanız gerekmektedir. Çünkü bu ilaçlar ciddi yan etkisi olan ağır ilaçlardır ve kullanan kişilerin böbrek yetmezliği yaşama riski de her zaman için bulunur. Bu nedenle doktor tarafından onaylı ilaçları kullanmalısınız.