Kemik Erimesi Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?
Yaşla birlikte kemiklerin kırılganlaşmasına ve parçalanmasına neden olan çok ciddi bir hastalıktır. Tanısı konulduktan sonra mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olarak daha çok kadınlarda görülmektedir.
Kemik Erimesi Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Kemiklerimizin üzerinde çok küçük delikler bulunmaktadır. Zamanla bu delikler yaşın ilerlemesi sonucunda genişler ve kemiklerimizin süngerimsiz bir hal almasına neden olur. Bu durumda ciddi kemik kırılmaları söz konusu olacağı gibi aynı zamanda da kişinin boyunda kısalmalar da görülmektedir.
Osteoporoz hastalığında tedavi çok önem taşımaktadır. Kişinin kemiklerinde mineral dokunun yoğunluğunun tekrardan arttırılması, hastalığa bağlı olarak birçok belirtinin ortadan kaldırılması ve kişinin yaşam kalitesinde bir bozulma olmaması için bir takım ilaçlar kullanması gerekecektir. Fakat bu ilaçların tek başına yeterli olmayacağını ve kişinin yaşamından sigarayı ve alkolü çıkarması gerektiüğini, kişinin egzersizlere önem vermesi gerektiğini de bilmesi gerekmektedir.
Kullanılan İlaçlar:
Evisata 60 mg: Bayanlarda menopoza girdikleri zaman ortaya çıkacak olan kemik erimesi tedavisinde Ayrıca meme kanseri riski olan kişilerde de bu riski azaltmak için kullanılmaktadır. Yan etkileri arasında kişiyi sıcak basması ya da bacak kasılmaları da görülmektedir.
Ralien 60 mg: etken maddesi raloksifen hidroklorür olmaktadır. Bayanların belli bir yaştan sonra menopoz dönemleri içerisinde kemik erimesini önlemek amacıyla doktor tarafından reçete edilecektir. Hastanın damar genişlemesinden kaynaklı olarak sıcak basması, bacaklarda kasılma ve el ya da bacaklarda şişme gibi yan etkileri bulunmaktadır.
Fosamax 70 Mg: Kalçalarda meydana gelen veya vertabra isimli kemiklerde kırıklara yol açması sonucunda osteoporozlu bayanların kullanması için reçete edilmektedir. Yan etkileri arasında kaslarda kramp oluşması, şiddetli karın ağrısı, Baş ağrısı gibi belirtileri çok yaygın olmaktadır.
Actonel 5 mg: bayanlarda menopoz sonrasında gelişecek osteoporoz sırasında kemik erimesinin ortaya çıkması durumunda doktor tarafından reçete edilen bir ilaç olmaktadır. Yan etkileri arasında; yutma güçlükleri, kurdeşen, yüzde ve dilde şişma ve göz iltihabı sıklıkla görülmektedir.
Andante 70 Mg: Osteoporozlı kadınların kemik erimesi ya da kalça ve vertebra kırıklarının tedavi etmek amacı ile kullanılan bir ilaçtır. içerisinde 4 tane bulunur ve doktor tarafından haftada bir defa alınması normal bir ilaç olmaktadır. Yan etkileri arasındabaş ağırısı, kas krampları, kabızlık ya da ishal gibi belirtileri bulunmaktadır.
Alefort 70 mg: Osteoporoz hastalığında kullanılmakta olan efervesan bir ilaç olmaktadır. Bir badak su içerisine atılıp, eridikten sonra içilmesi gerekmektedir. Bu ilaç yutulmamalı ya da çiğnenmemesi gerekmektedir.
Vegabon Plus D 70 Mg: Osteoporozun belirtilerini azaltmak konusunda kullanılan bir ilaç olmaktadır. İlacı aç karnına içmek gerekmektedir.
Bonmega 80 mg: Osteoporoz ya da paget hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
Bonefos 800 mg: Kemik zayıflığı yaşamakta olan kişilerin kemiklerini güçlendirmek için verilen bir ilaç olmaktadır.
Boneplus 5 Mg: osteoporoz tedavisinde kullanılmakta olan kemiklerde var olan güçsüzlüğü gidermek amacı ile piyasada bulunan bir ilaç olmaktadır. Yan etkileri arasında kurdeşen başta olmak üzere yutma güçlüğü çekmesi ve kişinin dilinde şişme meydana gelebilir.
Goyart 35 mg: Bu ilaç risedronat sodyum içerir. Hormon olmayan bir ilaçtır. Daha çok kemik hastalıklarının tedavisinde kullanılmakta olan bir ilaçtır. Yan etkileri arasında Göz iltihabı, kurdeşen, solunum güçlüğü ve yutma güçlüğünün görülmesi söz konusu olacaktır.
Kayris 35 mg: Menopoz sonrasında ortaya çıkan kemik sorunlarını tedavi etmek amacı ile kullanılan bir ilaçtır. Normal reçete ile satılır. Doktorun tarif ettiği şekilde kullanılması gerekmektedir.
Alpha D3: Normal reçete ile satılan bir ilaç olmaktadır. Daha sıklıkla osteomalazi gibi hastalıklarda oluşan D vitamin eksikliğini tedavi etmek amacı ile kullanılmaktadır.
Angeliq: Bir yıldan daha uzunca bir süre menopoz döneminde olan kadınların kemik yumuşaması yaşamaması için ve bu durumu önlemek için kullanılan bir ilaç olmaktadır.
DIOSS 2 G 28 efervesan tablet: Vertebral kırıkların oluşmasında ve kalça kırıklarında meydana gelme riski olan kişiler kullanmaktadır. Özellikle de yetişkin osteoporoz tanısı konulmuş olan erkeklerin kullanımı uygundur.
PROTELOS 2 gr: Kadınlarda menopoz sonrasında oluşacak omurga ve kalça kırıklarının önlenmesi için kullanılmaktadır. Kemik hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Normal reçeteli bir ilaç olmaktadır.
DIOSS 2 G 28 efervesan tablet: Menopoz sonrasında kemik erimesi yaşayan kadınların bu ilacı kullanmaları gerekmektedir. Aynı zamanda da kemik erimesi tanısı konmuş olan erkeklerin de kullanacağını unutmamak gerekmektedir.
Kaynaklar
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/in-depth/osteoporosis-treatment/art-20046869
- https://www.emedicinehealth.com/understanding_osteoporosis_medications/article_em.htm
- https://www.nof.org/patients/treatment/medicationadherence/
- https://nos.org.uk/about-osteoporosis/treating-osteoporosis/osteoporosis-drugs/
- https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000502.htm