Metatarsal Kemik Kırığı

Metatarsal kemik kırıkları; ayakta bulunan ve parmak uçlarından başlayıp ayak tabanına kadar uzanan metatars kemiklerinde görülen ve sık karşılaşılan kırıklara verilen isimdir.

Metatarsal Kemik Kırığı

Metatarsal kemik kırığı; ayaklarda bulunan beş metatars kemiğinden herhangi birinde ve genellikle doğrudan alınan bir darbe sonucu oluşan kırıklara verilen isimdir. Ayağın orta bölümünde bulunan ve ayak parmaklarının tabanına kadar uzanan ve halk arasında ayağın tarak kısmı olarak bilinen bölümdeki kemiklere metatarsal kemik adı verilir. İnsan vücudunda kırılması en kolay kemiklerden olan metatarsal; adını sıkça duyduğumuz kemiklerdendir. Sporcular bu kırıkla sık sık karşılaşabilmektedirler.

Metatarsal kemik kırığı röntgen görüntüsü

Genellikle ağır bir nesnenin ayağa düşmesi, bir şeye tekme atma veya spor esnasında yapılan ani bir hareket sonucunda oluşan ve en sık karşılaşılan tipine akut metatarsal kırık adı verilir. Bir diğer tür olan stres metatarsal kırığı ise nadiren görülen ve aşırı kullanımdan kaynaklı olarak metatars kemiğinin kuvvetten düşmesi ve zamanla zayıflayarak kırılması durumudur. Bu durumda; akut ağrılarda olduğu gibi şiddetli ağrı görülmeyebilir ancak kemiğe baskı uygulanmaya devam edilirse kırık derinleşip genişleyerek kademeli olarak daha fazla ağrı verecektir.  Metatarsal kemik kırıkları; spor aktiviteleri ve tempolu yürüyüş gibi faaliyetlerde daha çok bulundukları için gençlerde daha sık görülür.

Özellikle sporcuların karşılaştığı aşağıdaki durumlar metatarsal kemik kırığına neden olan başlıca etkenlerdir:

  • Ani olarak hızlı bir şekilde koşu yapma
  • Ayaklara uygun olmayan ayakkabılarla koşu yapma
  • Yeni ayakkabılara daha alışmadan hızlı ve yoğun tempolu antrenmanlar
  • Ayakta var olan ağrıya rağmen antrenmana devam etme

İnsan vücudundaki kemikleri eklemleri etkileyen romatoid artrit ve osteoporoz gibi hastalıklar da metatarsal kemik kırığına neden olabilirler.

Tedavi ve İyileşme Süreci

Ayağınızda bir ağrı hissediyorsanız veya metatarsal kemik kırığı olabileceğinden şüpheleniyorsanız derhal uzman bir doktora uğrayın. Eğer böyle bir kırık mevcutsa; çekilecek röntgen filminde rahatlıkla görülebilecektir. Doktorunuz ihtiyaç duyarsa CT veya MR tarama da isteyebilir. Doktorunuzun uygulayacağı tedavi; 5 metatarsal kemikten hangisinin kırıldığı, hangi kısmının kırıldığı ve kırılmanın verdiği hasarın ne kadar olduğuna göre değişkenlik gösterecektir. Tedavi edilmeyen metatarsal kırıklar; ayak tabanında artrite neden olabilir.

Metatarsal kırıkların tedavisinde ilk amaçlanan şey; hastaya parasetamol içerikli veya anti-inflamatuar etken maddeli ilaçlar verilerek kırığın neden olduğu ağrının hafifletilmesidir. Kırık olan bölgeye buz koymak da ağrıyı azaltan bir diğer yöntemdir. Uygulanacak buz tedavisinde dikkat edilmesi gereken nokta; buzun en az 10 dakika en fazla 30 dakika boyunca kırılan bölge üzerinde tutulması gerektiğidir. Soğuk; hasar gören bölgedeki kan akışını azaltarak morarma ve enfeksiyon riskini en aza indirir.

10 dakikadan az sürece uygulanan buz kompresinin kırığa bir faydası olmayacaktır. 30 dakikadan fazla uygulanan ise deriye zarar verebilir. Bu sebeple buz kompres süresini bu aralıkta ayarlamalısınız.

Metatarsal kırıkların iyileşme sürecinde dinlenme çok önemlidir. Bu tür kırıklar herhangi bir tıbbi müdahaleye veya ilaç kullanımına gerek kalmadan sadece dinlenerek bile iyileşebilirler. Bir yerlere gitmek veya işler yapmak çok gerekliyse koltuk değnekleri veya tekerlekli sandalye kullanılmalıdır. Doktorunuz gerekli görürse ayağınızı alçıya almaya da karar verebilir.

Metatarsal kemik kırıklarının tedavisinde en az başvurulan yöntem ise ameliyattır. Ayağın yapısına bozan bir kırılma veya çok gerekli bir durum olmadıkça cerrahi müdahaleye başvurulmaz. Akut bir kırık varsa ve kemiğe baskı yapılmaya devam edilirse kırık kemik uçları birbirlerine sürtmeye başlayacak ve şiddetli ağrılarla birlikte kemik yerinden oynayacaktır. Pek sık karşılaşılmayan böyle durumun tek tedavisi cerrahi operasyondur.

Metatarsal Kırıkları Önlemek İçin

Metatarsal kırılmaların önüne geçebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle sporcuların yaptıkları antrenmanlardaki egzersiz yoğunluğunu kademeli olarak arttırmaları vücudun ısınmasını ve metatars kemiklerinin ani hareketlerden etkilenmesi riskini azaltır. Giyilen ayakkabı; ayak yapısına ve yapılacak olan spora uygun olmalıdır. Ayağı ilgilendiren en ufak ağrıda doktora gidilmeli ve gerekli testler yapılmalıdır. Ayak kemiğindeki olası zayıflıkların önceden fark edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması metatarsal kemik kırık ihtimalini azaltacaktır.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle