Siyatik Sinir Ağrısının Tedavisi Nasıl Olur?

Kalçanın en altından başlayıp topuklara kadar uzanan, vücudumuzun en büyük siniri olan siyatik ağrıdığı zaman kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyecektir. Ortopedi doktoru tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.

 Siyatik

Siyatik

İnsan vücudunun en uzun ve en kalın sinirine siyatik adı verilmektedir. Leğen kemiğinden başlayıp, kalçalardan geçerek topuklara kadar uzanan simire siyatik sinir adı verilmektedir. Bu bölgenin dokularının hasar görmesi neticesinde oluşan ağrı nedeniyle siyatik hastalığı oluşmaktadır. Ağrıların ani bir hareket yapılması sonucunda giderek artması söz konusu olacaktır. Siyatik hastalığı birçok nedenden ötürü meydana gelebilir.

  • Omurga hastalıkları;
  • Sinirlere baskı yapılması sonucunda sinirlerin sıkışması;
  • Disk kayması;
  • Bel Fıtıklarının oluşması;
  • Kemik bozuklukları;
  • Kaza sonucu meydana gelen travmalar;
  • Ağır yük kaldırmak;
  • Vurulan iğnenin siyatik sinire denk gelmesi.

 Belirtileri

  • Sİyatik sinir kalçanın orta kısmında başladığı için buradan başlayıp topuğa kadar inen bölgede şiddetli ağrı;
  • Bacaklarda karıncalanma;
  • Hissizliğin oluşması;
  • İlerleyen evrelerde kas güçsüzlüğü;
  • Aniden gelişen kramplar;
  • Bacaklarda sertleşme;
  • Aşağı doğru oluşan uyuşmalar;
  • Hapşurma ya da öksürme gibi ani hareketler sonucunda şiddetli bir ağrı;
  • Yürürken hareket halindeyken şiddetli ağrı.

 Tanı

Tanının koyulması için ortopedi doktoruna gidilmesi grekmektedir. Ama evinizde de ağrılarınızın siyatikten mi yoksa başka bir rahatsızlıktan mı kaynaklandığını öğrenmek mümkün olacaktır. Bunun için düz bir zemine backlarının ağrısından şikyaet etmekte olan hastanın uzanması gerekmektedir. Başının altına herhangi bir destekleyici almadan ve ellerini iki yanınına vücuduna paralel olacak şekilde uzatması gerekmektedir. Bacaklarını bükmeden düz bir şekilde havaya kaldırmalıdır. Eğer ki bacaklarını kaldırdığı zaman artan bir ağrı meydana geliyorsa siyatik sinirlerden kaynaklı olan bir ağrı meydana geldiğini anlamak mümkün olacaktır.

Bu rahatsızlıkta eğer ki hastanın bel bölgesinde de bir ağrı başladıysa kişinin ağrıları çok şiddetli olacaktır. Bu rahatsızlığı yaşamakta olan kişiler siyatik tedavisi sonucunda gündelik yaşamına tekrardan dönmeleri mümkün olacaktır.

 Tedavisi

Ortopedi hekimi tarafından muayene edildikten sonra kişiye bir takım kan testleri ve röntgen film çekilmesi gerekmektedir. Hastalığın teşhisi konulduktan sonra kişiye bir takım ilaçlar verilecektir. Bu ilaçlar iltihabın kuruması için ve aynı zamanda da hastalığın gerilemesine yönelik olan ilaçlar olacağı gibi ağrının dinmesi içinde ağrı kesici hastaya verilmesi şart olacaktır. Hastalığın iyileşme süresinde büyük bir bölümünü fizik tedavi kaplamaktadır. Kişinin fizyoterapist tarafından yapacak olduğu hareketler sayesinde iyileşme gösterecek ve son derece rahat bir şekilde hastalığın iyileşme süresi gösterecektir. Hastanın üzerine düşmekte olan bir takım görevlerde mutlaka olması gerekmektedir. Hastaya genel olarak verdiği ilaçlar düzenli kullanması ve gösterilen hareketlerin de kendisini yormadan yapması son derece önem taşımaktadır. Hastanın ani hareketler yapmasından ve ağır eşyaları kaldırmaktan kaçınması da son derece önemli olacaktır.

 Kaplıca Suları Önerilmektedir

Ağrıların hafiflemesi için hastaya doktor tarafından kaplıca suları önerildiği gibi sıcak banyo da son derece faydalı olmaktadır.Kaplıca sularının kişinin hastalığının ilerlemesini durduracak ve ağrısına da iyi gelecektir. Bunun dışında bazı hastaların soğuk uygulamalar sırasında da fayda gördüğü bilinmektedir. Bu nedenle de hastalığın ilerlememesi için kişinin evinde yapacak olduğu sıcak ve soğuk uygulamalarda faydalı olacaktır.

 Lazer Tedavisi

Son yıllarda siyatik sinir ağrısı tedavisinde lazer kullanılmaktadır. Bu sayede birçok hastada iyileşme görülmektedir. Lazer tedavisinin amacı bacaklarda bulunan kan dolaşımının giderek arttırmak ve giderek bacakları güçlendirmek olacaktır. Kas güçsüzlüğü yaşamakta olan kişilerde ağrıların azalmasını ve kasların güçlenmesini sağlayacaktır. Bölgede bulunan dokuların zarar görmesi sonucunda oluşan hasarı kaldıracaktır. Eğer siyatik sinir çevresinde ödem ya da iltihaplanma meydana gelmişse bunları iyileştirecektir. Kas dokusunda hasarları ortadan kaldıracaktır.

Bağışıklık sistemini uyaracak olması nedeniyle bağışıklık sistemini de güçlendirir. Hücrelerin içerisinde bulunan metabolizmanın hızlanmasını sağlayacaktır. Sinir fonksiyonlarını uyaracak ve bunların çalışması konusunda baskı yapacaktır. Son yıllarda siyatik sinir tedavisinde kullanılmakta olan lazer son derece faydalı sonuçlar vermesi ile de bilinmektedir.

 Bitkisel Tedavi

Zerdeçal: Antiinflamatuar özelliğinin fazla olması nedeniyle özellikle iltihaplanmadan kaynaklı olan bir siyatik ağrı yaşayan hastanın iltihaplı siyatik ağrılarına son derece iyi geleceğini unutmamalısınız. Ağrıyı ve de şişliği indirecek olduğu kadar aynı zamanda da kasların da güçlenmesi konusunda faydalı olacaktır. 1 su bardağı tam yağlı süt içerisine sizlerin de katacak olduğunuz bir tatlı kaşığı zerdeçal kaynatın ve ılıdığı zaman için. Eğer ki tadının sizlere acı gelmesi sonucunda içmekte zorlanıyorsanız içerisine bir çay kaşığı bal ilavesi edebilirsiniz.

Çemen tohumları: Siyatik ağrı oluşmuşsa bunu hazırlayacak olduğunuz çemen tohumundan yaptığınız macun ile ağrıyı azaltmanız mümkün olacaktır. Bunun için yapmanız gereken bir avuç çemen tohumunu ezmek olacaktır. Ardından bir fincan kaynamış süt üzerine eklenir ve macun kıvamına getirilmesi gerekmektedir. Ağrımakta olan bölgeye sürülür. Bu işlermi gün aşırı tekrarlamanız gerekmektedir. Macun yaklaşık olarak 2 saat boyunca durmalı ve daha sonradan ılık su ile yıkamanız gerekmektedir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle