Vertebra Kırığı Tedavisi ve İyileşme Süresi

Omurganın tek bir kemiğinin bir travma sonucunda sıkışması neticesinde kırılması vertebra kırığının oluşmasına neden olmaktadır. Omurga kemiklerinin kırılması için genellikle düşme, kaza gibi nedenlerden dolayı olur.

Bir vertebra kırılması kişinin eğer ki 45 yaş altında olması sonucunda gerçekleşiyorsa bu kişilerin spor yapma sonucunda yaralanması ya da kaza geçirmesi nedeniyle meydana gelecektir. Omurga kemiklerinde bir darbe sonucunda yaralanmalar meydana gelmektedir. Bu durumda omurga etkilenir ve birbirine sıkışır. Sıkışması sonucunda da kemikler parçalanabilir.

Vertebra Kırığı

Vertebra Kırığı

Kişilerin sıklıkla yaşama nedeni yüksek bir yerden atlamaları sonucunda ya da kişilerin bir darbe olma sonucunda meydana gelecektir. 45 yaş üzerinde olan kişilerde vertebra kırıklarının olma nedenlerinin başında kemik erimesi ve omurga kireçlenmesi gelmektedir. Bunlar omurga kemiklerinin zayıflamasına neden olacaktır. Kişilerin kilo alımı da kemiklerin sıkışmasına neden olacak ve bu nedenle de vertebra kemiklerinde sıkışma sonucunda sıklıkla kırılmalar gözlemlenmektedir. Kişilerde kırık meydana geldiği zamanlarda hangi kemiğin kırıldığı ve kemiğin kırık büyüklüğüne göre değişme gösterecektir. Bunlar ağrı olmasına neden olacağı gibi aynı zamanda da farklı belirtileri de göstermektedir. Kişilerde hareket kısıtlanması, aniden gelişen sırt ağrısı kol ve bacak kısmına ağrının dağılması, sertlik ve yürürken ya da kişinin ayakta durması sonucunda gelişen ağrılar meydana gelecektir. Bir kişi eğer ki vertebra kırıklarını yaşanmaktaysa o zaman acilen doktora muayene olması gerekmektedir. Bu kırıkların geneli özellikle de ileri yaşlarda kişiler için tedavisi cerrahi yöntem uygulanarak yapılmaktadır. Kişilerin hızlı bir şekilde tedavi olmaları hayati önem taşımaktadır. 

Özellikle kişilerin yaşı ilerlediği zamanlarda kemik gücünün azalacağı ve kemiklerin daha ince olmasına neden olacaktır. Kemik erimesi yaşayan bir kişinin kemikleri zayıflayacak olduğundan kişilerde omurga kırıklarının olması da söz konusu olacaktır. 

Tedavisi

Doktora muayene olduğunuz zamanlarda sizler belirtileri söylemeniz sonucunda ilk olarak fiziksel muayene yapacaktır. Doktorun nörolojik bir muayene yaparak sinir köklerinin zarar görüp görmediği ve kasların zayıflayıp zayıflamadığına dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun dışında kırığın yeni mi yoksa daha önceden olarak büyümüş bir kırık mı olduğunu anlamak amacıyla bir takım testler uygulaması söz konusu olacaktır. Röntgen filmlerini çektirmek kişilerin kırığını ortaya çıkarmak konusunda yeterli olsa da sinirlerin zedelenip dokulara zarar gelip gelmediğini anlama konusunda bazı durumlarda yeterli olmayacaktır. Bu nedenle de kişilere MR çekilmesi gerekeceği gibi kemik taraması yapılması da gerekmektedir. Bilgisayarlı tomografi çekilmesi sonucunda kişilerin sinir köklerinde bir zararın olup olmadığı net olarak anlaşılarak tedavisine başlanacaktır. Bir kırığın omurga kanalı içerisine uzanıp uzanmadığını anlamak için bilgisayarlı tomografi her zaman başarılı sonuçlar verecektir. Bazı hastalarda vertebra kırıklarını yaşamakta olan kişilerin cerrahi yöntem kullanılmadan özel bir tedavi alması neticesinde kırığının iyileştiği gözlemlenmektedir. Bu kişilere sıklıkla dinlenmeleri, ağır kaldırmamaları ve ağrı kesicinin yanı sıra iltihabı gidermek amacıyla bir takım ilaçlar verilecektir. Bazı hastalara kırıkların iyileşmesi için destek olması adına korse kullanımı önerilmektedir. Eğer sizlerde kemik erimesi yaşanmaktaysa ve bu kırıklar nedeniyle ya da kalça kırığı riskiniz de varsa kemik yoğunluğu kaybı nedeniyle kişilere farklı tedavi uygulaması da gerekmektedir. Bu sayede kaybolan kemik kaybına kişiler tekrardan kazanması da söz konusu olur. 

Ameliyat

Kişilere her zaman için uygulanan tedavi yöntemine yanıt vermediği zamanlarda kişinin tedavisi cerrahi yöntem kullanılarak yapılmaktadır. Mevcut iki tane cerrahi yöntem olmaktadır. Bir tanesi kifoplasti ve vertebralroplastidir. Kifoplasti bir iğne ile kırık omurgaya kılavuzluk edebilmesi için röntgen kullanılarak yapılmaktadır. Balon tamponu vertebra kemikleri arasına yerleştirilir ve şişirilir. Bunun sonucunda kişilerde vertebra gövdesinde yükseklik eski haline dönmesi hedeflenmektedir. Balon tekrardan söndürüldüğü zaman güçlendirilen kemiklere kemik çimentosu ile boşluk doldurulmalıdır. Ameliyat genel anestezi altında sıklıkla yapılmaktadır. Ameliyat sonrası kişiler hızla gündelik hayatına döndükleri gözlemlenmektedir. Vertebroplasti yönteminde tıbbi çimento doğrudan kırık olan bölgeye enjekte edilmektedir. Vertebroplasti son zamanlarda daha sıklıkla yapılmakta olan bir yöntem olmaktadır. Hastanın her zaman için yüz üstü yatarken yapılan bu ameliyatlarda cerrah arka tarafta bulunur ve hastaya kırığı iyileştirmek için küçük bir kesikten müdahale etmesi söz konusu olacaktır. Kifoplasti ameliyatı olmayan kişilerde tedaviye kişilerin daha hızlı bir şekilde yanıt verdikleri ve ağrıyı daha hızlı azalttığı da görülmektedir. Bu nedenle de hekimler tarafından kişinin ağrı çekmemesi amacıyla kifoplasti yöntemi son zamanlarda yerini vertebroplastiye bırakmıştır. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle